Wolne rodniki czapką niewidką dla implantów
16 sierpnia 2011, 13:46Pokrycie implantów stawów kolanowych rodnikami sprawia, że są one przez organizm postrzegane jako ciała w mniejszym stopniu obce. Zmniejsza to ryzyko odrzucenia protez przez organizm.
Kara dotkliwa dla Chrome'a
1 marca 2012, 10:25Kara, którą sam sobie wymierzył Google, okazała się dotkliwa dla przeglądarki Chrome. Jej rynkowe udziały spadły, zyskały natomiast Internet Explorer i Firefox.
Film do łatania i wybielania
19 września 2012, 07:00Dzięki współpracy zespołu prof. Shigekiego Hontsu z Kinki University oraz ekspertów z Uniwersytetu Stomatologicznego w Osace powstał ultracienki, biokompatybilny film z hydroksyapatytu, głównego materiału szkliwa. W odróżnieniu od swoich poprzedniczek, łatka jest giętka, dzięki czemu można ją będzie wykorzystać np. do zasłaniania uszkodzonej powierzchni zębów albo do natychmiastowego wybielania.
Wygrzewający się chorują rzadziej
28 marca 2013, 07:25Wyższa temperatura ciała zabezpiecza płazy przed śmiertelną grzybicą chytrydiomykozą (łac. chytridiomycosis). Doktorzy Ross Alford z Uniwersytetu Jamesa Cooka i Jodi Rowley z Muzeum Australijskiego badali gatunki z lasów deszczowych na antypodach. Naukowcy odkryli, że im więcej czasu zwierzęta spędzały w temperaturze 25°C, np. by wspomóc trawienie, tym rzadziej zakażały się Batrachochytrium dendrobatidis.
Najpierw ważenie, potem wołanie
17 października 2013, 06:48Ptasi rodzice ważą ryzyko, czy powiadamiać swoje młode o niebezpieczeństwie. Wszczynają alarm tylko wtedy, kiedy ich pisklęta są szczególnie hałaśliwe i w związku z tym ryzyko, że zostaną wytropione przez drapieżnika, jest wysokie.
Opera Mini na telefonach Microsoftu
21 sierpnia 2014, 09:51Opera i Microsoft podpisały umowę licencyjną, na podstawie której Opera Mini stanie się domyślną przeglądarką na produkowanych przez Microsoft telefonach komórkowych z rodzin Series 30+, Series 40 oraz Asha.
Rozwiązano popcornową zagadkę
11 lutego 2015, 12:35Emmanuel Virot z École Polytechnique i Alexandre Ponomarenko z Uniwersytetu w Grenoble przeprowadzili eksperymenty i już wiedzą, jaka temperatura jest najlepsza do pękania ziaren kukurydzy, co dzieje się, gdy popcorn strzela i skąd bierze się charakterystyczny dźwięk.
Szympansy rozumieją koncepcję gotowania
3 czerwca 2015, 10:13Szympansy dzielą z ludźmi zdolności poznawcze konieczne do opanowania sztuki gotowania. Oznacza to, że nasz wspólny przodek przekazał je zarówno małpom, jak i ludziom.
Xiaomi wchodzi na rynek notebooków
25 września 2015, 08:57Czwarty największy na świecie producent smartfonów, chińska firma Xiaomi, ma zamiar zaistnieć na rynku notebooków. Tajwański Inventec, wielki producent smartfonów i notebooków na zlecenie, poinformował, że Xiaomi zamówiła notebooki, których dostawy mają się rozpocząć w pierwszej połowie przyszłego roku
Wydzielina lepka jak miód pomaga kameleonom w polowaniu
21 czerwca 2016, 11:38Fizycy ustalili, że kluczem do sukcesu myśliwskiego kameleonów jest lepka jak miód wydzielina na języku.